Halloweenske recepty bez lepku

26. 10. 2020

V posledních letech se v našich končinách těší čím dál větší oblibě oslava amerického svátku Halloween. Přestože se letos určitě nevybereme s maskami někam do ulic, ani na karneval, můžete si halloweenskou párty připravit i doma s dětmi. Zajisté oceníte tipy na bezlepkové občerstvení. Pusťte se tedy do čtení a nasávejte inspiraci.

Cupcaky jsou klasika

Naprostou klasikou, s níž zazáříte na jakékoliv párty nebo oslavě, jsou bezpochyby tématické cupcaky. Tyto miniaturní dortíky chutnají prakticky každému, a navíc není vůbec složité je připravit i v bezlepkové variantě. Zkuste si pohrát s jejich zdobením či obarvětě svrchní krém nějakou neobvyklou potravinářskou barvou. Jak se říká, fantazii se meze nekladou. V internetových i kamenných obchodech není problém zakoupit různé jedlé dekorace, pomocí nichž dostanou vaše cupcaky úplně jiný rozměr. 

Upečte linecké

Další možností, jak lehce vytvořit tématické občerstvení, je linecké cukroví. Říkáte si, co je to za hloupost? Omyl, linecké nemusíte péct pouze na Vánoce. V současnosti není problém zakoupit formičky na vykrajování s motivy právě Halloweenu, tudíž během chvilky můžete vytvořit sušenky třeba ve tvaru dýně, netopýra, případně strašidýlka. Následně pak cukroví buď obalte klasicky v moučkovém cukru, anebo se trochu odvažte, a pomocí barevných polev vytvořte opravdu zajímavé kousky.

Strašidýlka z ovoce

Abychom se nebavili pouze o sladkostech, mám pro vás tip i na poněkud zdravější variantu občerstvení na párty. Stačí, když pouze nakoupíte různé druhy ovoce, a to následně pomocí čokolády, barevných polev a jedlých dekorací dozdobíte tak, aby jednotlivé kousky vypadaly jako různá strašidýlka. Zkuste například jahody namočit do bílé čokolády takovým způsobem, aby čokoláda stekla dolů na talíř, kde je hodláte servírovat a domalovat jim obličeje – získáte originální duchy. Oloupané mandarinky jsou zase lehce přetvořit na halloweenské dýně a z hroznového vína se tvoří super příšerky. 

V hlavní roli želé

Super rychlým a jednoduchým tipem na občerstvení, co zvládne připravit každý, jsou kostky z ovocného želé. Všechno spočívá pouze v tom, že si připravíte želé podle návodu, nalijete ho do formy, kde jej necháte ztuhnout a následně jej naservírujete. Můžete jej buď dát do velké skleněné nádoby, odkud si jej bude každý nabírat podle chuti, anebo jej rovnou umístit do menších skleniček. Opět není problém sehnat silikonové formy různých tvarů, takže pokud vám obyčejné kostky připadají příliš nudné, zkuste zapátrat na internetu po něčem zajímavějším. 

Několik užitečných rad na závěr

  • Pokud plánujete servírovat bezlepkové občerstvení i to lepkové, dejte si pozor, aby nedošlo k jejich vzájemné kontaminaci. Všechno oddělte a pečlivě označte štítky.
  • Úplně všechno občerstvení nemusí být pouze tématické. Vůbec se nebojte i dobrot, jako jsou různé brambůrky, tyčinky nebo třebo křupky. V dnešní době není žádný problém sehnat tyto pochutiny i v bezlepkové variantě.
  • Budete-li používat různé jedlé dekorace, pečlivě hlídejte jejich složení.

Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.